Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker, het zout en de blokjes koude boter in een kom. Mix met een mixer met deeghaken of met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed kort tot een soepel deeg. Vorm tot een bal en laat deze 1 uur rusten in de koelkast
Bekleed de springvorm met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een plak van circa 3 mm dik. Leg de plak in de springvorm en druk goed aan. Snijd de rand mooi recht af zodat er een strakke, rechtopstaande rand ontstaat. Zet 30 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop de (bak)bonen. Bak het deeg 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. Verwijder dan de (bak)bonen en bak de bodem nog 10 minuten tot deze goudbruin van kleur is. Laat afkoelen op een rooster.
Maak ondertussen de vulling. Klop hiervoor de slagroom met de vanillesuiker. Spatel de MonChou erdoor.
Vul de taartbodem met de roomvulling. Snijd de vijgen in partjes en beleg de vulling ermee. Bestrooi met de pistachenootjes. Geniet ervan!