Appelkruimel MonChou Laagjescake

Appelkruimel MonChou Laagjescake

Ingrediënten voor de kruimellaag

  • 40 g patentbloem
  • 40 g havermout
  • 65 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3/4 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 3 el gesmolten roomboter

Ingrediënten voor de kaneelsuiker

  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 3/4 tl kaneel

Ingrediënten voor de appelvulling

  • 2 middelgrote geschilde appels in blokjes van 1,25 cm: bijv. Granny Smith of Gala
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl kaneel

Ingrediënten voor het beslag

  • 180 g patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 125 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 135 g kristalsuiker
  • 1,5 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 120 g melk

Ingrediënten voor de roomkaasvulling

Ingrediënten voor het glazuur

  • 80 g poedersuiker
  • 2 el melk
  • 1/2 tl vanille extract

Bereidingswijze

  1. Bekleed een cakevorm van zo’n 23×12,5 cm met bakpapier wat je ruim laat overhangen. Hiermee til je hem later uit de vorm. Plak evt het bakpapier hier en daar vast met wat boter of bakspray tegen het schuiven. Schuif je oven rooster net wat onder het midden in je oven en verwarm je oven voor op 175°C.

Kruimellaag

  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en wrijf met je koude vingers tot een kruimelig geheel. Of roer met een vork tot alles goed verdeeld is. Zet dit in de koelkast tot je de vorm gaat vullen.

Kaneelsuiker

  1. Meng alles in een kommetje en zet apart tot je de vorm gaat vullen.

Beslag

  1. Klop de boter met de suiker en vanille extract. Voeg de eieren toe en mix goed samen. Meng de droge ingrediënten (bloem, zout en bakpoeder) door elkaar met een handgarde en mix dit door het natte mengsel, maar stop zodra het een mooi geheel. Giet langzaam de melk erbij en mix er zo kort mogelijk door tot een glad beslag. Schraap de zijkanten erbij met een rubberen spatel zodat je geen klontjes achterlaat. Laat zo op het aanrecht staan tot je de vorm gaat vullen.

Roomkaasvulling

  1. Mix eerst alles behalve het ei goed. Daarna het ei er kort door kloppen tot een geheel. Laat zo op het aanrecht staan tot je de vorm gaat vullen.

Appelvulling

  1. Schep en schud dan alles goed door elkaar. Is het erg sappig vergeet dan niet er 1 á 2 eetlepels custardpoeder doorheen te doen.

Samenstellen

  1. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de vorm. Daarop de helft van het appelmengsel. Bestrooi met al de kaneelsuiker. Lepel al het Monchou-mengsel over de appels en strijk voorzichtig glad met de achterkant van de lepel. Strijk het niet helemaal tegen de kanten van de vorm aan! Lepel* de rest van het beslag erover, vooral ook de randjes en maak weer voorzichtig glad. (*handiger is spuiten met een spuitzak: eerst langs de randjes beslag om de Monchou en dan de rest erover en strijk het mooi glad) Verdeel de overige appeltjes erover. Tot slot verdeel je het kruimeldeeg eroverheen.

Tot slot

  1. Zet de vorm in de warme oven en bak hem zo’n 60 á 70 minuten. Leg er na een half uur een los vel aluminiumfolie op zodat de topping niet te donker kan worden. Sommige ovens zullen iets langer nodig hebben en dat is prima met zo’n volle bakvorm: check gewoon even met een satéprikker of hij gaar is. Wanneer je deze erin steekt en er weer uit haalt moet hij schoon/droog blijven.
  2. Haal hem uit je oven en laat zo’n half uurtje in de vorm staan op een rooster. Pak hem dan aan het bakpapier vast en til hem eruit, zet op het rooster en laat verder afkoelen.

Het glazuur

  1. Roer de poedersuiker met de melk (of room) en vanille door goed elkaar. Drizzle over de afgekoelde taart.

Dit recept is van:

  1. @aahamstra je kunt haar vinden op Instagram