Appelkaneelmuffins met walnoten en MonChou topping

Appelkaneelmuffins met walnoten en MonChou topping

  • bereidingstijd 55 min
  • menugang Gebak
  • personen 12

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • snuf zout
  • 120 ml Campina volle yoghurt
  • 80 ml Campina karnmelk
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gram roomboter (op kamer temperatuur)
  • 2 eieren (op kamer temperatuur)
  • 2 friszure appels (elstar), geschild en geraspt
  • 80 gram walnoten (grof gehakt en hou wat over voor garnering)
  • 60 gram rozijnen
  • 300 gram MonChou wikkel
  • 250 gram roomboter (op kamer temperatuur)
  • 1 merg van vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract)
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • 1 spuitzak
  • 1 muffin tray
  • 1 bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel kardemom en het zout. Zet opzij. Roer de yoghurt en de karnemelk door elkaar.
  3. Neem opnieuw een andere kom en klop hierin de boter met de basterdsuiker romig. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door elkaar. Voeg het tweede ei pas toe wanneer het eerste goed door het beslag is opgenomen. Spatel hier dan in drie delen het bloemmengsel, afgewisseld met het karnemelkmengsel door. Meng de geraspte appel met de rozijnen en de gehakte walnoten en spatel door het beslag.
  4. Vul de muffintray met 12 muffinvormpjes. Of knip 12 vierkantjes van ca. 10 bij 10 cm uit een stuk bakpapier en vouw in de muffintray. Verdeel het beslag met twee lepels over de 12 vormpjes. Zet de muffintray in het midden van de oven en bak de muffins in zo’n 25 minuten goudbruin. Laat vervolgens afkoelen op een rooster.
  5. Maak ondertussen de vanilleroom. Klop hiervoor de MonChou met de boter, het vanillemerg en de poedersuiker luchtig. Spatel in een spuitzak. Spuit een mooie toef room op iedere muffin. Maak af met een snufje kaneel en wat stukjes walnoot. Geniet ervan!